Obec Služátky

Nové fotografie

Kdo měl nejlepší zelí?

Úvodní strana » Informace » Kdo měl nejlepší zelí?

V sobotu 14. února proběhla ve služátecké hospůdce pozoruhodná soutěž „o nejlepší kysané zelí“.

Už čtrnáct dní před tímto datem se zde rozebírala pravidla soutěže i možní favoriti. V sobotu večer se pak sešlo celkem třináct soutěžních vzorků; byly seřazeny na stůl přímo pod delikatesní ceny: uzenou anglickou slaninu (1. místo), bílou tlačenku (2. místo) a krvavou tlačenku (3. místo).

Zhruba hodinu celá hospoda pozorně ochutnávala a hodnotila všechny předložené vykvašené produkty. Každý z ochutnávačů posléze přetavil své dojmy do bodového ohodnocení: jednotlivý vzorek mohl dostat nejméně nula a nejvíce pět bodů. Po sečtení se ukázalo, že s velikou převahou nejvíce chutnalo zelí z kuchyně Bouchalů starších (76 bodů), na druhém místě se umístilo zelí Bouchalů mladších (56 bodů), třetí místo obsadil zelný výrobek Havlů starších (50 bodů); v těsném závěsů za nimi zůstal pan Galbavý (49 bodů) a pan Vondruška (45 bodů). Nutno při tom všem zdůraznit, že hodnotilelé neměli vůbec jednoduchou úlohu, často bezradně krčili rameny a tvrdili, že všechny vzorky jsou skvělé! Soutěž však měla i jednoznačně posledního zoufalce: kdosi mezi soutěžní vzorky podstrčil kysané zelí zakoupené v penny marketu: to skončilo s velkým odstupem poslední. Našli se i tací odvážlivci, kteří se pokusili nalézt mezi všemi soutěžními vzorky ten svůj: v této nelehké prověrce pak uspěly chuťové pohárky Pana Gabka a paní Rutové mladší: pouze oni dva svá zelí bezpečně identifikovali.

To nejlepší však na všechny čekalo po náročném soutěžním vypětí: pan Bašta rozdal svůj delikátní zabijačkový prejt, k tomu se předkládalo kysané zelí a popíjel vynikající Bernardův kvasnicový ležák.

Vytvořeno dne: 10.04.2009
Obec Služátky © 2007-2024